Hotel Zlatorog v Bohinju

Leto projekta: 2019

Lokacija: Bohinj, Slovenija

Avtorska skupina: Anže Koren u.d.i.a., Viktorija Žavbi u.d.i.a., Robert Prašnikar u.d.i.a., Žiga Kreševič u.d.i.a.

 

PRENOVA IN DOZIDAVA
Zasnova novega hotela Zlatorog ohranja in vključuje star objekt, dominanto v prostoru. Gre za ohranjanje zgodovine, identitete in kulture grajenega okolja, ohranjanje kakovostih in lepih zgradb, ki s časom postanejo nerazdružljivo povezane v koherentno celoto s svojim okoljem. Preoblikovanje in obnova obstoječih zgradb s ciljem, da bi te dobil nov smisel in postale še bolj učinkovite, še lepše in bolj trajnostne. Ohranjanje lepih spominov,
zgodovine in identitete kraja je prispevek hotela Zlatorog k skupnosti. Trajnosten tudi premislek o tem, kaj je potrebno in kaj ne. Čutili smo potrebo, da razmislimo o uporabi obstoječega preden dodamo nekaj sodobnega. Tako se nam je zdelo neodgvorno, da o ohranitvi objekta ne bi razmislili in raziskali možnosti njegove ponovne uporabe. Skozi premislek smo do prišli do poetične kompleksnosti – prepleta staro-novo, ki je zgolj z novogradnjo verjetno ne bi mogli doseči v vsej svoji pristnosti. Prenova je lahko precej dolgočasna, a najbolj zanimive so prav stavbe, na katerih so vidne plasti časa in razvoja ter razmišljanja in potreb različnih obdobij in oblikovalskih ideologij ter načina življenja in potreb. V smislu trajnosti se obnova obstoječih objektov/stavb izogne uporabi nepotrebnih materialov, zmanjša rušitvena dela in količino gradbenih odpadkov.

ZASNOVA
Prizidan nov hotel skupaj z ohranjeno in izčiščeno stavbo starega hotela ustvarja trg proti dostopni cesti. Javni predprostor se na drugi strani ceste nadaljuje s tlakovanjem in se zaključi s potezo zidu ob vili Zlatorog, ki postaja protokolarni del kompleksa, namenjen ekskluzivni nastanitvi za zaključeno družbo, manjše konference, team buildinge in poroke. Pred vilo se uredi zelen trg, v katerega je postavljena zaščitena spominska plošča. Motiv vkopanega zidu uokvirja severovzhodni vogal zasnove hotela, kamor smo umestili wellness z zunanjim bazenom. K identiteti hotela prispeva tudi gmota skalnih balvanov, ki puščena med prizidek hotela in zunanji bazen ustvarja cezuro med recepcijsko-javnim in uživaškim delom hotela, ki se orientira proti Savi Bohinjki. Podolgovata oblika starega dela hotela omogoča dvostransko usmeritev sob in s tem maksimalni izkoristek
z veliko svetlobe. Prav zato je taka tudi izhodiščna logika prizidka. Usmeritev vzhod-zahod namreč omogoča umestitev popolnoma različnih sob (za bolj jutranji tip gosta inza bolj popoldanskega) s približno enako osvetlitvijo glede na del dneva. Hkrati se iz sob odpirajo enkratni pogledi na obdajajoče gorovje. Pritličje je v večini namenjeno javnemu programu, zasebnost pa se veča z oddaljenostjo od ceste in trga ter s premikom v višje ležeče etaže hotela.

vsi projekti prejšnji 8 / 49 naslednji
Hotel Zlatorog v Bohinju Hotel Zlatorog v Bohinju Hotel Zlatorog v Bohinju Hotel Zlatorog v Bohinju Hotel Zlatorog v Bohinju Hotel Zlatorog v Bohinju Hotel Zlatorog v Bohinju Hotel Zlatorog v Bohinju Hotel Zlatorog v Bohinju Hotel Zlatorog v Bohinju Hotel Zlatorog v Bohinju