Hiša BB

Leto 2011
Status: dokončano
Lokacija: Rogaška Slatina
Neto tlorisna površina: 170m2 in garaža z wellnessom 70m2
Foto: Vid de Gleria

 

Družina je želela z manjšo prenovo preurediti hišo, da bi ustrezala njihovemu načinu življenja. Pri analizi obstoječega se je izkazalo, da je precej pomanjkljivosti.
Ob pričetku del s prvotno načrtovanimi manjšimi posegi na hiši smo ugotovili veliko konstrukcijskih, prostorskih in inštalacijskih pomankljivostih (lesena medetaža, slaba strešna konstrukcija, neprimerno stopnišče, razporeditev prostorov, okna, fasada...). Po tehtnem premisleku so se namesto za kopico slabih kompromisov raje odločili za celostno prenovo.
Od stare hiše so ostali le nosilni zidovi.

Zahteve/želje so bile pridobiti visoke in večje skupne prostore - dnevni prostor s kaminom, zgornjo in spodnjo teraso (neposreden stik s terenom), nov vhodni del s predprostorom ter če je le možno ne mansarde, ampak ravno streho. Hiša naj bi dobila moderen videz in bila energetsko zelo varčna, učinkovita. Kasneje (ko otroci odrastejo) pa bi jo bilo možno s čim manjšimi popravki razdeliti na 2-stanovanjsko. Hiša naj bi ustezala hitremu, modernemu načinu življenja hkrati pa nudila ves komfort ko so doma in bila njihov pravi dom ( ima manj kot 170m2). Imeli so tudi veliko željo glede nizke porabe energije za ogrevanje, vodo, luči. Hiša ima tudi sistem za vzdrževanje trave in robotsko kosilnico. Ker današnji način življenja zahteva vedno daljši delavnik in potovanja so želeli delno avtomatizirati posamezne sklope. Lastniki obožujejo tehnologijo in glasbo pomemben poudarek je bilo snovanje centralnega glasbenega sistema, od dnevne do kopalnice, spalnice in seveda terase, ki je zabavni prostor ob poletnih večerih. Tudi prostor za klavir (piano) v dnevni.

Garaža, ki je bila zgrajena 5 let pred prenovo, smo le z nekaj zunanjimi popravki približali novemu izgledu hiše. Pod garažo se nahaja tudi domači wellness s savno, kopalnico in prostorom za sproščanje, na vrtu pa še masažni bazen.

Poudarek pri prenovi je bila učinkovita raba energije. Ovoj stavbe je temeljito toplotno zaščiten, zamenjano je bilo stavbno pohištvo, vgrajen sončni sistem za pripravo tople sanitarne vode in vgrajena rekuperacija za prisilno prezračevanje.

vsi projekti prejšnji 13 / 38 naslednji
Hiša BB Hiša BB Hiša BB Hiša BB Hiša BB Hiša BB Hiša BB Hiša BB Hiša BB Hiša BB Hiša BB Hiša BB Hiša BB Hiša BB Hiša BB Hiša BB Hiša BB Hiša BB Hiša BB Hiša BB